Olika typer av repor

Det är inte alltid lätt att avgöra vilken typ av repor dina skivor har, nedan kan du läsa om hur du kan försöka avgöra vad skivan har råkat ut för. Vanligtvis sitter reporna på undersidan vilket gör att det går alldeles utmärkt att reparera. Du kan klicka på bilderna nedan för en förstoring.

Repor på den läsbara sidan, undersidan[Repor på undersidan kan repareras. Läs mer genom att klicka på CDn.]Dessa repor går att reparera. De kan identifieras genom att de kastar en reflektion på det silvriga datalagret under etiketten / skivans tryck. Denna reflektion kan även se ut som en vit skugga, se bilden till höger, klicka för förstoring. Du kan lättast upptäcka dessa repor genom att göra ren skivan och vinkla den under en ljuskälla. Dessa repor sitter i polykarbonatplasten på undersidan, för att ta bort reporna så poleras skivan tills det att ytan blir spegelblank och skivan blir som ny. Repor på undersidan är den allra vanligaste typen vi får in, de står för cirka 95% av alla skadade skivor vi får in.

Repor på ovansidan, ned till datalagret[Repor på ovansidan kan skada datalagret även om inte repan gått igenom etiketten. Läs mer genom att klicka på CDn.]Dessa går ej att reparera. Repor och ojämnheter på ovansidan som går ned till datalagret går att lasern inte kan läsa informationen korrekt. Dessa repor kan vara svåra att upptäcka från ovansidan, om skivans undersida har mycket repor så kan de även vara svåra att upptäcka underifrån.
Vinkla skivan under ljus för att försöka identifiera reporna. Skivan kan vara spelbar så länge denna typ av skador inte följer spåren, då uppstår lätt hängningar och hackande när den spelas. Små repor som korsar spåren är inte lika allvarliga som de längsgående. Skador på ovansidan är orsakas oftast av att skivan har tryckts eller dragits mot en ojämn yta.

Repor på ovansidan, genom alla lager[Repor på ovansidan kan inte repareras. Läs mer genom att klicka på CDn.]Dessa repor går ej att laga. Skivan på bilden ses underifrån. Reporna kan lättast observeras genom att skivan hålls upp mot ett starkt ljus. På en skiva där de tre översta lagren är skadade så lyser ljuset igenom skivan. Övrig data på skivan kan göras läsbar med en slipning av undersidan.

Böjda, spruckna eller avbrutna skivor[Spruckna eller böjda skivor går ej att reparera. Läs mer genom att klicka på CDn.]Dessa går ej att reparera.

Etiketter: reparation

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Patrik » Slipning av skiva:  ”Hej, Har 3 st skivor till Gamecube som behöver slipas. Vad skulle detta kosta o..”

  • Devik Svalstedt » Slipning av skiva:  ”Hej! Har en PS1 skiva som är repig och inte funkar. Bor i Karlstad.”

  • Patrik » CD-Slipningsmaskin:  ”Hej Jag undrar vad några utav dom billigaste slipmaskinerna kostar ? Mvh / Pat..”

  • Robin » CD-Slipningsmaskin:  ”Hej hej, Vad kostar en slipmaskin för en privatperson? Ge gärna priser på oli..”

  • Mohamed » Slipning av skiva:  ”Hej, Jag har nio stycken spel till Playstation 2 som jag skulle vilja få slipade..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln